Yandex fortsetter å bygge opp sin internasjonale tilstedeværelse. Selskapet lanserte en online taxitjeneste under Yango-merket i Maputo, hovedstaden i Mosambik, og Windhoek, hovedstaden i Namibia. Applikasjonen lar deg ringe en taxi til lokale adresser, sjåfører har allerede begynt å svare på bestillinger. Foreløpig kan kun biler i økonomiklasse kalles, betaling aksepteres utelukkende kontant.

Informasjon om disse landene dukket opp på den offisielle nettsiden til Yango. Instagram (selskapet som eier Meta er anerkjent som ekstremistisk i Russland og forbudt) har også separate kontoer for Namibia og Mosambik. Publikasjoner på siden til den første begynte å vises 28. januar 2023, i den andre – 8. november 2022.

Erobringen av et nytt kontinent

Yandex.Taxi har lenge vist interesse for det afrikanske markedet. Diskusjonen om å lansere tjenestene til et russisk IT-selskap på kontinentet begynte i mai 2018. 

«Vi er virkelig klare for samarbeid, vi er ekstremt interessert i det afrikanske markedet. Vi snakket på sidelinjen av SPIEF med et ganske stort antall representanter for afrikanske land, og vi ser at tjenester fra den digitale økonomien, og spesielt taxibestillingstjenester, kan være etterspurt på kontinentet, sa Anton Petrakov. .

Samme år dukket Yango-merket (forkortelse for Yandex Go) opp, som snart begynte å fungere i en testmodus i Abidjan, hovedmetropolen i Elfenbenskysten med en befolkning på over fem millioner mennesker. Hovedkonkurrentene til aggregatoren var offentlig transport og de såkalte kantsteinsturene. Dermed var det afrikanske kontinentet det første stedet hvor Yango begynte sitt arbeid.

I dag har tjenestens geografi utvidet seg betydelig. Det opererer i over 17 land, inkludert Aserbajdsjan, Finland, Israel og Norge. I september i fjor ble Yango også testet i Dubai (UAE). 

I tillegg til drosjer tilbyr Yango også leveringstjenester. Den internasjonale analogen til den russiske “Yandex.Delivery” kalles Yango Delivery. Fra 2022 var tjenesten tilgjengelig i seks land: Peru, Chile, Mexico, Sør-Afrika, Tyrkia og Israel.

Økosystem splittet

I fjor sto Yandex, som mange russiske selskaper, overfor enestående utfordringer. I de første dagene av den spesielle operasjonen mistet selskapets aksjer omtrent 50% av verdien, som var det største fallet i hele sirkulasjonsperioden for verdipapirer på Moskva-børsen (siden 2014). 

Forverringen av geopolitiske relasjoner på bakgrunn av den russisk-ukrainske konflikten og flere sanksjoner mot den russiske føderasjonen fra Vesten førte til frysing av en rekke internasjonale Yandex-tjenester. Selskapet ble tvunget til å legge ned ekspresslevering av dagligvarer i Paris og London og suspendere sin amerikanske dronevirksomhet. Forholdet til Yandex ble brutt av mange utenlandske partnere og investorer, inkludert Grubhub og den amerikanske søkemotoren DuckDuckGo. Etter hendelsene i februar 2022 kunngjorde Uber sin intensjon om å fremskynde salget og redusere tilstedeværelsen i styret. 

«Helsen» til selskapet ble også undergravd innenfra. Etter starten av CBO begynte mange Yandex-ansatte, inkludert toppledere, å forlate. Blant dem er Yelena Bunina, administrerende direktør for Yandex i Russland, Roman Chernin, sjef for geotjenester, Andrey Styskin, leder for søkevirksomhetsgruppen, og Tonya Samsonova, sjef for Yandex.Q-tjenesten. Selskapet ble også forlatt av den tidligere lederen av Yandex.Lavka, Ilya Krasilshchik, som på den tiden fortsatte å være i staben. Sjefen for fintech “Yandex” Anton Zabannyh forlot landet. På slutten av året kunngjorde Arkady Volozh, medgründer av Yandex, sin fullstendige avgang fra gruppen.

I et forsøk på å opprettholde relasjoner med utenlandske partnere, bestemte ledelsen til IT-selskapet å dele virksomheten i to deler: russisk og internasjonal. Selskapet kunngjorde det offisielt 25. november 2022. En slik avtale vil løse problemer med utviklingen av nye Yandex-teknologier i utlandet og deres salg på verdensmarkedene, sier analytikere. Samtidig vil russiske virksomheter kunne fortsette å jobbe i den russiske føderasjonen, og overholde lokale lover.

Gitt det faktum at taxi- og vareleveringssegmentene i dag er de mest aktive utenlandske divisjonene til Yandex, er det mulig at en egen blokk med eiendeler under Yango-merket vil bli dannet under restruktureringen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here