High-density lipoprotein, eller HDL, kolesterol – ofte referert til som det “gode” kolesterolet – er kanskje ikke så nyttig for å forutsi hjertesykdomsrisiko og beskytte mot det som tidligere antatt, ifølge ny forskning finansiert av National Institutes of Helse (NIH) i USA.

En studie fra 1970-tallet fant at høye nivåer av HDL-kolesterol var assosiert med lavere risiko for koronar hjertesykdom , et forhold som siden har blitt allment akseptert og brukt i risikovurderinger av hjertesykdom. Imidlertid var bare hvite amerikanere inkludert i denne studien.

Nå avslørte forskning publisert på mandag (21) i Journal of the American College of Cardiology at lave nivåer av HDL-kolesterol var assosiert med en høyere risiko for hjerteinfarkt blant hvite voksne , men det samme gjaldt ikke blant svarte voksne . Videre reduserte ikke høyere nivåer av HDL-kolesterol risikoen for kardiovaskulær sykdom i noen av gruppene.

“Det har vært godt akseptert at lave nivåer av HDL-kolesterol er skadelige, uavhengig av rase. Forskningen vår har testet disse antakelsene,” sa Nathalie Pamir, seniorforfatter av studien og førsteamanuensis i medisin ved Knight Cardiovascular Institute ved Oregon Health and Science University i Portland, i en pressemelding. “Dette kan bety at vi i fremtiden ikke vil få et klapp på skulderen fra legene våre for å ha høyere HDL-kolesterolnivå.”

Forskerne brukte data fra tusenvis av mennesker som var registrert i Reasons for Geographical and Racial Differences in Stroke (Regards)-kohorten. Deltakerne var minst 45 år gamle da de meldte seg på programmet mellom 2003 og 2007, og helsen deres ble analysert over et gjennomsnitt på 10 år.

Eksperter fant at høye nivåer av low-density lipoprotein (LDL) kolesterol og triglyserider “beskjedent” spådde risiko for hjertesykdom blant svarte og hvite voksne.

Men de antyder at ytterligere studier er nødvendig for å forstå hva som driver raseforskjeller i sammenhengen mellom HDL og hjertesykdomsrisiko.

Og i mellomtiden kan nåværende kliniske vurderinger for hjertesykdomsrisiko “feilklassifisere risiko hos svarte voksne, potensielt hindre optimal kardiovaskulær sykdomsforebygging og behandlingsprogrammer for denne gruppen,” skrev de.

CNN medisinsk korrespondent Tara Narula, assisterende direktør for Lenox Hill Women’s Heart Program, sa at studien “fremhever det svært viktige behovet for mer rase- og etnisitetsspesifikk forskning og at det ikke er noen ensartet tilnærming. Videre understreker denne forskningen det fortsatte behovet for å utdanne at høye HDL-nivåer ikke er et frikort, og fokus bør plasseres på å kontrollere forhøyet LDL og andre kjente markører for økt kardiovaskulær risiko.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here